Mestarivalmentaja Jukka Jalonen: ”Aitous ja luottamus tärkeitä”

Mestaruudet ovat vahvistaneet Jukka Jalosen uskoa positiivisuuden voimaan

Haastattelu tehty positiivisuusviikolla 2019

– Asioita voi katsoa kahdelta kantilta, nähdä ne positiiviset puolet ja nauttia niistä tai nähdä kaikki negatiiviset puolet. Olen kokemuksen ja kantapään kautta oppinut, että positiivisuudessa on valtavan paljon voimaa, sanoo Jukka Jalonen, joka viime keväänä jo toisen kerran valmensi Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueen maailmanmestariksi. Lisäksi hänellä on tilillään yksi nuorten maailmanmestaruus.

Kuva: AOP Peter Schatz

Edellisen Jalosen valmentaman aikuisten mestaruuden jälkeen vuonna 2011 hänet valittiin Vuoden Positiivisimmaksi Pomoksi. Kuluneiden kahdeksan vuoden aikana hänen valmennusmetodinsa ovat jalostuneet, mutta samat arvot johtavat edelleen toimintaa: rehellisyyden ja oikeudenmukaisuuden lisäksi tärkeitä ovat luottamus, yhteistyö, arvostus ja ihmisyys.

Jalosen joukkueissa on poikkeuksellinen ilmapiiri. Positiivinen, periksiantamaton, taisteleva.

Usko positiivisuuden voimaan on vain vahvistunut Jalosen valmentajauran aikana.

– En ole sen tarkemmin miettinyt, mitä positiivisuus sanana pitää sisällään. Ainakin itse toimin paremmin, kun minua kehutaan hyvistä teoista. Olen yrittänyt viestiä tätä samaa joukkueilleni, Jalonen pohtii.

Valmentamisessa se näkyy monissa pienissä asioissa. Esimerkiksi siinä, annetaanko pelaajille negatiivista palautetta vääristä ratkaisuista kentällä vai keskitytäänkö siihen, miten valmennusjohto haluaa tilanteen seuraavalla kerralla pelattavan.

– Varsinkin pelin aikana, kun tilanne on päällä, yritän aina puhua niistä asioista, joita haluan joukkueen tekevän. Virheitä ei kannata jauhaa liikaa tai pelaajat alkavat ajatella vain niitä vääriä asioita, Jalonen sanoo.

Niin pelaajat kuin valmentajat ovat ihmisiä. Ihmiset tekevät virheitä. Jalonen myöntää, että pelin tiimellyksessä hänenkin on välillä keskityttävä pitääkseen ajatukset – ja etenkin suusta ulos tulevat viestit – positiivisina.

– Ei se aina itsestään tule. Välillä sen eteen on tehtävä töitä. En usko, että positiivisuudesta koskaan tulee täysin automaattista. Kun tunteet ovat pinnassa, ne joskus saavat liian ison vallan ja alkavat viedä järkeä. Se tarttuu nopeasti pelaajiin. Joukkue on aina valmentajansa näköinen.

Mistään ammatillisesta roolista ei Jukka Jalosen kohdalla kuitenkaan ole kyse. Pikemminkin ajan ja kokemuksen myötä opitusta ajattelutavasta.

– Tuntuisi aika vaikealta, jos positiivinen asenne olisi vain rooli, jonka ylläpitoon täytyy koko ajan keskittyä. En ole itsekään ollut alun perin mikään yltiöpositiivinen, mutta ihminen kasvaa ja kehittyy. Nykyisin se on jo normaaliin arkeen liittyvä asenne ja ajattelutapa.

Aitous ja luottamus tärkeitä

Jukka Jalosen ominaisuuksista puhuttaessa esiin nousevat nopeasti hänen ihmisjohtajan kykynsä. Jalonen on aidosti kiinnostunut jokaisesta pelaajasta, hänen persoonastaan, arvoistaan ja ajattelutavoistaan.

– Olen aika hyvin oppinut tuntemaan ihmisiä. Minulle on tärkeää, että kaikki voivat olla aidosti omanlaisiaan. Ihmisten välisessä kanssakäymisessä aitous ja luottamus ovat kaiken perusta, Jukka Jalonen huomauttaa.

Avoin kommunikointi joukkueen sisällä on tärkeää. Luottamuksen ja välittämisen tunne saa pelaajat sitoutumaan, tuomaan parhaan osaamisensa esiin, antamaan kaikkensa toinen toisilleen. Kerta toisensa jälkeen.

Jukka Jalosen joukkueet pelaavat yhteistyön jääkiekkoa. Ilman sitä Suomi tuskin olisi juhlinut mestaruutta Bratislavan illassa keväällä 2019.

– Hyvä ilmapiiri lähti syntymään marraskuun Karjala-turnauksessa. Mestarijoukkueesta siellä oli mukana jo kymmenkunta pelaajaa. Hyvä startti oli ehdottoman tärkeä, sillä ilmapiiriä on matkan varrella vaikea muuttaa, Jukka Jalonen arvioi.

Kaikki Jalosen valmentamat mestarijoukkueet ovat erilaisia. Ainakin yksi asia niitä kuitenkin yhdistää.

– Huippujoukkueesta nousee aina joku esiin. Vuonna 2011 se oli Koivun Mikko, joka sai muut mukaan ja uskomaan. Tällä kertaa mestaruus oli enemmän kollektiivijuttu, mutta tärkeillä hetkillä esimerkiksi Marko Anttila, Kevin Lankinen ja Kaapo Kakko nousivat esiin ja johdattivat muuta joukkuetta yli vaikeiden hetkien.


Annimari Korte on Vuoden Positiivisin Suomalainen 2020

”Kun tekee kaikkensa unelmiensa eteen eikä luovuta, kaikki on mahdollista” Posit Lue lisää »

Jorma Uotinen on Vuoden Positiivisin Suomalainen 2019

Positiivareiden ja Suomen Nuorkauppakamareiden raati on valinnut Vuoden Positiivisimmaksi Lue lisää »

Mestarivalmentaja Jukka Jalonen: ”Aitous ja luottamus tärkeitä”

Mestaruudet ovat vahvistaneet Jukka Jalosen uskoa positiivisuuden voimaan Haastattelu t Lue lisää »

Turun alueen vuoden positiivisimman tittelit jaettiin neljälle yhteisön valopilkulle

Turun Positiivareiden tuomaristo on jälleen valinnut alueen positiivisimmat, joiden i Lue lisää »

Mikko ”Peltsi” Peltola on Vuoden Positiivisin Suomalainen 2018

MIKKO ”PELTSI” PELTOLA ON VALITTU POSITIIVISMMAKSI SUOMALAISEKSI 2018 Positiivareid Lue lisää »

Vuoden 2017 julkistustapahtuma

Vuoden Positiivisin Suomalainen 2017 julkistettiin 21.9.2017 Original Sokos Hotel Vaakunas Lue lisää »